Bir ev sahibi olarak, ister mülkleri ve kiralamaları tam zamanlı yönetiyor olun, ister ek bir gelir biçimi olarak tek bir mülkü kiralayın, genellikle her durumu tam anlamı ile bilmeniz beklenir. Durum her ne olursa olsun, çoğu kişi için bir kafa karışıklığı söz konusudur: Kira sözleşmesi nedir ve nasıl yapılır?
Kira sözleşmeleri, yasal olarak bağlayıcılığı olan sözleşmelerdir. Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile belirtmektedir. Bu tanım ile kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görmektedir. Peki kira sözleşmesi nasıl yapılır ve sözleşme sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu yazımızda, konuyla ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Bir kiralık mülke taşınmadan önce, birçok ev sahibi kiracılarından kira sözleşmeleri imzalamasını ister. Bu sözleşme, bir kiracı ile ev sahibi arasında, kiracıya belirli bir süre boyunca, genellikle 6 veya 12 aylık bir kiralama dönemini kapsayan bir mülkte yaşama hakkı veren bir sözleşmedir. Ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme, tarafları kira sözleşmesine bağlar.
Etkili, iyi düşünülmüş ve iyi hazırlanmış bir kira sözleşmesi, her iki tarafın da çıkarlarının korunmasını sağlamaya yardımcı olabilir çünkü ikisi de diğerinin yazılı izni olmadan sözleşmeyi değiştiremez.
İlginizi çekebilir: Beşiktaş Satılık Daire Nasıl Bulunur? Beşiktaş Satılık Daire Almanın Avantajları
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi, internette ya da kırtasiye gibi bazı noktalarda bulunan örnekler kullanılarak hazırlanabileceği gibi mülk sahibi ya da mülk sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak da hazırlanabilir. Kira sözleşmesi 3 bölümden oluşur. Bu bölümler ise aşağıdaki gibidir:
- Kiralama bilgileri
Kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım, mülk türü, adresi ve mülk sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı kısımdır. Burada ayrıca kiralama sürecinin başlangıcı bitişi ve kira bedeli gibi bilgiler de yer almaktadır.
- Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar
Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar, yani evin içerisindeki eşyalar, abonelik sayaçları ve posta kutusu ile anahtar da kira sözleşmesi içeriğinde yer almaktadır.
- Genel koşullar
Mülk sahibinin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı ve mülk içinde yapılacak tadilatlar gibi bilgilerin yer aldığı kısımdır.
Kira sözleşmesi yapmak için bu üç bölüm yeterlidir. Kira sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra ise bir nüshası ev sahibinde, bir nüshası ise kiracıda kalır.
Dikkatinizi çekebilir: Etiler Satılık Daire Nasıl Bulunur? Etiler Satılık Daire Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracı arasında bir yazılı anlaşma niteliği gördüğü için sözleşme hazırlanırken her iki tarafında dikkat etmesi gereken birçok kriter bulunmaktadır. Kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler ise aşağıdaki gibidir:
- Sözleşmede ıslak imzalar mutlaka yer almalıdır.
- Sözleşmede kiranın hangi zaman aralıklarında (her aybaşında mı, her 3 aylık dönemlerde mi vb.) ödeneceği açık bir şekilde ifade edilmelidir.
- Kiranın tutarının hatasız hem rakam hem de yazı ile belirtilmesidir.
- Ödemesi yapılan ücretler sözleşmede belirtilmelidir.
- Sözleşme detaylı bir şekilde incelenmelidir.
- Noter huzurunda da imza atılabilir.
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ev sahibinin yükümlülüğündedir.
Remax Time olarak bu yazımızda sizler kira sözleşmesi konusu hakkından çeşitli bilgiler sunduk. Gayrimenkul işlerinde huzurlu, yüzde yüz güven duyabileceğiniz ve en kârlı karaların alınmasında yardımcı olabilecek kapsamlı bir gayrimenkul danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır? içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Trackbacks/Pingbacks