Mal varlığına sahip olmak ya da yatırım yapmak için bir konuta sahip olmak isteyebilirsiniz. Bir konuta sahip olmak ya da yatırım yapmak kendinizi, sevdiklerinizi güvence altına alarak geleceği daha iyimser bakmanıza yardımcı olabilir. Ancak gayrimenkul sahibi olmak bazı sorumlulukları ve zorunlulukları da beraberinde getirir. Bu zorunluluklardan biri de mülk sahiplerinin ödemeleri gereken vergilerdir. Sahip olduğunuz gayrimenkul için ödemeniz farklı birkaç vergi çeşidi bulunmaktadır. Emlak vergisi, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, çevre temizlik vergisi bu vergilerden bazılarıdır. Hatta eviniz kirada ise kira gelir vergisi de ödemeniz gerekir. Her bir verginin ödeme zamanları, hesaplanma oranları gibi farklı özellikleri bulunmaktadır.
Yazımızda en çok merak edilen vergilerden biri olan emlak vergisi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak emlak vergisi nedir, nasıl ödenir ve emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir soruları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Emlak Vergisi Nedir?
Emlak vergisi en basit tanımı ile tüm taşınmazlardan senelik olarak alınan vergiye verilen isimdir diyebiliriz. 1986 yılından beri emlak vergisi belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Mülk sahipleri tarafından her sene düzenli olarak ödenmesi zorunludur. 1319 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yer alan binaların hepsi bina vergisi, arsa ve araziler ise arazi vergisi ile emlak vergisine tabi tutulmaktadır. Taşınmaz ait tapuda şahıs veya kurum kimin adı geçiyor ise adı geçen şahıs veya kurum emlak vergisini ödemek ile yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda mülk sahipleri emlak vergisinden muaf tutulurlar. Emlak vergisinden muaf olanları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Herhangi bir geliri olmadığına dair belgesi bulunanlar,
- Brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyenler,
- Sadece tek bir meskeni bulunanlar,
- Tek mesken intifa hakkında sahip olanlar,
- Geliri, emekli, dul, yetim, ölüm vb. aylığı ile sınırlı olanlar.
Bu şartlara sahip olan kişiler Emlak vergisinden muaf tutulurlar.
İlginizi çekebilir: Kira Sözleşmesi Nedir? Kira Sözleşmesi Ne İşe Yarar?
Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?
Emlak vergisini taşınmazın sahip olduğu özelliklere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Yani her taşınmazın sahip olduğu özelliğe göre ödenmesi gereken emlak vergisi miktarı değişkenlik gösterecektir. Emlak verginizi ödemek ve ödemeniz gereken miktarın belirlenmesi için öncelikle belediyeye emlak vergisi başvurusu yapmanız gerekmektedir. Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye, belediyeden alınan formun yanı sıra şu belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir;
- Tapu fotokopisi
- Yapı kullanım izni fotokopisi
- Taşınmazın adresi
- Mülk sahibinin ikamet ve varsa işyeri adresi
- Mülk sahibinin vergi numarası ve T.C. kimlik numarası.
Başvuru gerçekleştirildikten sonra ödemeniz gereken miktar belirlenir. Ödemeyi ister tek seferde ister iki taksit halinde ödeyebilirsiniz. Ödemeyi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek ya da belediyenin e-belediye hizmeti var ise online olarak internet üzerinden ödeyebilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilir: Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Emlak Vergisi Borcu Nasıl Öğrenilir?
Emlak vergisi başvurunuzu yaptıysanız ve emlak verginizi ödemek istiyorsanız e-devlet sistemi üzerinden ödemeniz gereken emlak vergisi borcunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca çoğu banka da emlak vergisi ödemesini kabul etmektedir. Anlaşmalı bankalara giderek de emlak vergisi borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilir ve ödeme yapabilirsiniz.
Remax Time ekibi olarak bu yazımızda emlak vergisi nedir, nasıl ödenir ve emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Emlak vergisi ve benzeri içeriğe sahip diğer yazılarımız için web sitemize göz atabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için Doların Artışı Gayrimenkul Piyasasını Nasıl Etkiliyor? Gayrimenkul Piyasası Ne Yapmalı? içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Gayrimenkul işlerinde huzurlu, yüzde yüz güven duyabileceğiniz ve en kârlı kararların alınmasında yardımcı olabilecek kapsamlı bir gayrimenkul danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Trackbacks/Pingbacks