0212 352 80 80 info@remax-time-ist.com

Gayrimenkul sektörü içerisine girdiğinizde alım, satım veya hukuki süreçlerde karşınızda bazı terimler ve evrak isimleri çıkacaktır. Eğer gayrimenkul sektörüne adım atmayı düşünüyorsanız ya da gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünüyorsanız özellikle bazı terimleri mutlaka bilmenizde fayda var.

Söz konusu gayrimenkul sektörü olunca en çok karşınıza çıkacak olan terimlerden biri de imar planıdır. Yazımızda gayrimenkul terimleri arasında en çok merak edilenlerden biri olan imar planı hakkında bilgi sahibini olmanızı sağlayacak sorulara kısa cevaplar vermeye çalışacağız.

İmar Planı Ne Demek?

İmar planının tam olarak ne demek olduğunu anlamak için öncelikle imar kelimesinin anlamına bakmak gerekiyor. İmar, en basit tanımı ile bir bölgenin insan yaşamı için uygun bir alana dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. Buna bağlı olarak imar planı ise imar uygulaması yapılacak olan bölgenin yerleşim alanları ile ilgili detayların yer aldığı bir çeşit harita türüdür. İmar uygulaması yapılacak bölgenin yapı adalarını, sahip olduğu yoğunluğu ve düzenini ya da yolları gibi birçok detayı imar planında yer almaktadır. İmar planının, nüfusu 10.000’i geçmiş olan yerlerde yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Nüfusu 10.000’in altında olan yerler için ise imar planı hazırlanıp hazırlanmamasına belediye karar vermektedir.

Ayrıca imar planı içerdikleri bilgiler ya da kullanım amaçlarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. İmar planı çeşitleri şunlardır;

  • Mekânsal Strateji Planı,
  • Çevre İmar Planı,
  • Uygulama İmar Planı,
  • Mevzi İmar Planı,
  • Revizyon İmar Planı,
  • Nazım İmar Planı.

Gayrimenkul ile ilgili işlemlerde gerekli olan imar planı ise nazım imar planı ve uygulama imar planıdır.

İlginizi çekebilir: Ev Tapusu Nedir? Ev Tapusu Nasıl Alınır?

İmar Planı Neden Yapılır?

Gerçekleştirilen imar uygulamaları o bölgenin gelişimine doğrudan etki eden en önemli etkenlerden biridir. Çünkü imar uygulaması bölgenin doğru bir şekilde kentselleşmesini, o bölgede yaşayanların ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır. İmar uygulamasının hayata geçirilmesi ise imar planları ile sağlanmaktadır. Çünkü hazırlanan imar planlarında; yapılaşma şartlarına uygun olan arazinin kullanım detayları, yerleşim yeri ile ilgili detaylı bilgiler, bölgedeki nüfus yoğunluğu, ulaşım sistemi gibi detaylar yer almaktadır. İmar planlarında yer alan bu bilgiler sayesinde bölgede yaşayan nüfusun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması ve buna bağlı olarak yaşam kalitelerinin arttırılması sağlanabilmektedir. Ayrıca imar planı sayesinde imara açık alanlara ne kadar bina inşa edilmeli ne amaçla, hangi ihtiyaca yönelik binalar inşa edilmeli gibi detaylarda belirlenebilmektedir.

Dikkatinizi çekebilir: Değerli Konut Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İmar Planı Nereden Alınır?

İmar planı, söz konusu gayrimenkulün bağlı olduğu belediye tarafından hazırlandığı için belediyeden alınmaktadır. Belediyeden imar planı alabilmek için istenilen evraklar ile başvurmanız gerekmektedir. İmar planı almak için gerekli evraklar ise şunlardır;

  • Çap Belgesi (Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden alınmaktadır.)
  • Tapu (Aslı veya fotokopisi)
  • Gayrimenkul sahibi iseniz nüfus kağıdı değilseniz vekaletname

Bu evraklar ile belediyeye başvurarak gayrimenkule ait imar planınızı alabilirsiniz. Belediyeden alınan imar planlarının geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 yıl geçtikten sonra aldığınız imar planı yasal yükümlülüğünü kaybetmektedir. Bu yüzden ihtiyaç durumunda başvuru yaparak tekrar imar planı almanız gerekmektedir.

Remax Time ekibi olarak bu yazımızda imar planı ne demek, neden yapılır ve imar planı nereden alınır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. İmar planı ve benzeri içeriğe sahip diğer yazılarımız için web sitemize göz atabilirsiniz. Gayrimenkul işlerinde huzurlu, yüzde yüz güven duyabileceğiniz ve en kârlı kararların alınmasında yardımcı olabilecek kapsamlı bir gayrimenkul danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar!

casino online