Konut satın alma ve satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için satıcının ve alıcının temin etmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan evraklardan biri de Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK belgesidir.
Ülkemizde 1999 yılında yaşanan 7.2’lik Gölcük Depremi’nden sonra maddi ve manevi birçok kayıp yaşanmıştır. Bunun üzerine tekrarlanacak olası bir deprem durumunda oluşabilecek kayıpların önüne geçebilmek için Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) kurulmuştur. DASK binayı bir bütün olarak ya da ayrı bir şekilde teminat altına alarak deprem ya da depreme bağlı olarak oluşan hasarları karşılamayı hedeflemektedir. 2011 yılında yürürlüğe konan KHK ile DASK her mülk sahibinin yaptırması zorunlu hale gelmiş işlemlerden biri haline gelmiştir. Böylece Zorunlu Deprem Sigortası olarak konut alım ve satım işlemlerinde zorunlu evraklardan biri haline gelmiştir.
Yazımızda konut alım veya satım işlemi gerçekleştireceklerin Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili en çok merak ettiği konular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak oldukça kolay bir işlemdir. Tek yapmanız gereken gerekli adımları izlemek. Zorunlu Deprem Sigortası için öncelikli olarak sigorta acenteleri veya banka şubelerinden birine başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru esnasında sizden şu belgeler istenecektir;
- Mülk sahibinin adı soyadı,
- Mülk sahibinin ikamet adresi ve telefon numarası,
- Mülk sahibinin T.C. kimlik numarası,
- Sigortası yapılacak yerin açık adresi,
- Sigortası yapılacak yerin tapu bilgileri,
- Binanın inşa yılı,
- Binanın kaç katlı olduğu,
- Binanın yapı tarzı,
- Sigortası yapılacak konutun brüt metrekaresi,
- Binanın hasar durumu,
- Sigortası yapılacak konutun kullanım şekli.
İstenilen bütün belgeleri hazırladıktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ödemeniz gereken Zorunlu Deprem Sigortası Primi belirlenir. Ödemenizi gerçekleştirdikten sonra Zorunlu Deprem Sigortanız başvuru yaptığınız kurum tarafından gerçekleştirilecektir. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırırken sigortayı yaptıracağınız kuruma göre farklı ödeme seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz tek seferde dilerseniz taksitler halinde de ödeyebilirsiniz. Ayrıca internet aracılığı ile de Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Değerli Konut Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Kapsıyor?
Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların en çok merak ettiği konulardan biri de neleri kapsadığıdır. Zorunlu Deprem Sigortası, depremden dolayı veya deprem sonucunda meydana gelen yangın, infilak ve tsunaminin neden olacağı zararları sigorta bedeline kadar temin altına alır. Deprem veya depremden dolayı zarar gören binaların sigorta tarafından kapsanan kısımları ise şu şekildedir;
- Temeller ve ana duvarlar,
- Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar,
- Bahçe ve istinat duvarları,
- Tavan ve tabanlar,
- Merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar,
- Çatılar, bacalar ve yapının benzer niteliğe sahip tamamlayıcı kısımları.
Dikkatinizi çekebilir: Ev Tapusu Nedir? Ev Tapusu Nasıl Alınır?
Zorunlu Deprem Sigortası 2022 Ne Kadar?
Zorunlu Deprem Sigortası teminat ve prim ödemelerinde 2022 yılından itibaren geçerli olmak üzere değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere göre 2022 yılından itibaren sigorta teminatı 268.000 Türk lirasından 320.000 Türk lirasına çıkarılmıştır. Sigorta primleri ise betonarme binalar için metrekare birim fiyatına göre 1268 Türk lirasından 1508 Türk lirasına, diğer yapı türleri için ise 874 Türk lirasından 1040 Türk lirasına çıkarıldı.
Remax Time ekibi olarak bu yazımızda zorunlu deprem sigortası nasıl yapılır, neleri kapsıyor ve sorunu deprem sigortası 2022 ne kadar soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Zorunlu deprem sigortası ve benzeri içeriğe sahip diğer yazılarımız için web sitemize göz atabilirsiniz. Gayrimenkul işlerinde huzurlu, yüzde yüz güven duyabileceğiniz ve en kârlı kararların alınmasında yardımcı olabilecek kapsamlı bir gayrimenkul danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilir, hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Nasıl Ödenir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.